Pozitivne misli

 

 U subotu, 18. januara 2014,  saslušala sam  predavanje od Vesne Biorac na temu ‘Pozitivne misli’ i oduševila sam se.

 •  Zašto je za hrišcane nedopustivo da brinu preko mere?

Briga je funkcija imaginacije. Čovek je vlasnik sopstvene svesti i kovač svoje sudbine. Moguće je imaginaciju kontrolisati.

 Briga ima tri elementa: misli formiraju sliku,  a slike formiraju emotivno stanje. Gde je dugme da isključimo ove misli?

 Mozak je osetljiv na misli. Mozak može da utiče sam na sebe. Kako? Mislima. Kakve imamo misli? Mi vidimo samo deo sveta koji je u skladu sa našim mislima. Ostalo odbacujemo.

 Fokusiranje na brigu postaje loša navika. Treba razmišljati o rešenju brige, a ne o samoj brizi.

 

 • Kakvu zapovest nam je Bog ostavio po pitanju misli?

Zapovest da budemo pozitivni (“Radujte se i veselite se jer je velika plata vaša na nebesima“, “Ne brinite se ni zašto…“)

 Šest efikasnih koraka kako postati pozitivan mislilac i bolji hrišćanin?

 1.  Videti Boga kao svoj izvor. Bog je uzrok svega. Sve što imamo je poklon Boga. Postati svestan toga. Sve sto želiš, Bog ima moć da nas time snadbe. Raskošno kao što to samoBog može. Postoji više nego što je potrebno ali treba da se deli. Nismo ga pitali za pomoć. Tražite! On želi da nam da.
 2. Imati poverenja u Boga za današnje potrebe. Dan po dan.Vreme treba podeliti na male, dnevne porcije.
 3. Ne brinuti se za ništa. Kazujte Bogu želje vaše. Zašto Bog ne želi da imamo brigu? Ako brinete, Bog bude uvređen. Bog će da ispoštuje sve sto je obećao.
 4. Moliti se za sve što nam treba. Ili brinuti, ili moliti. Briga nije rešila nikakav problem. Molitva može da promeni situaciju. Moramo biti fleksibilni: prilagoditi unutrašnje želje okolnostima.
 5. Biti zahvalan u svim okolnostima
 6. Misliti o ispravnim stvarima. Misli okrenuti Bogu. Gde vaše misli najviše odlaze? Ka sebi? Novcu?

 

Praktična lekcija ‘Zavist i kako je kontrolisati?

 

 • Zašto je zavist/ljubomora opasna?

Ova osobina smanjuje kvalitet našeg života. Može da upropasti naš život. Ova aktivna sila odvodi nas na emotivno negativno mesto i ne dolazi sama. Stvara haos. Osim toga smanjuje nam dušu i čini nas malim.

 

 • Pet osećanja od kojih se moramo čuvati:

 1. Nezadovoljstvo. Kada upoređujemo svoj život sa drugim ljudima. Protiv otrov: svačiji život je blagosloven nečim. Kako se zaštiti? Živeti iz zahvalnosti prema Bogu. Počnite dan sa zahvalnošću! Da uvek vidimo ono sa čim smo blagoslovljeni.
 1. Nedostatak poverenja u Boga. Kada mislimo da Bog ima neograničene resurse. Kada daje blagoslov, ne znači da nema za svakoga. Ima više nego dovljno za svakoga.
 1. Gordost. Kada ne možemo prihvatiti uspeh drugih. Centar mora da bude iznad nas, a ne u nas. Vera u Boga je važna. Da budemo zahvalni za talente, koje smo dobili od Boga.
 1. Pohlepa. Kada mislimo;‘Moram da imam!’ Stvari ne treba da poseduju nas. Ne moramo da imamo sve što želimo ili što drugi imaju.
 1. Ogorčenost. Ne smemo zadržavati to u srcu. Moramo opraštati ljudima jer na taj način činimo sebi zdravlje. Nepraštanjem povređujemo sebe i ne činimo zlo drugima.

 

Tri efikasna koraka kako se osloboditi zavisti na hrišćanski način?

            Fokus na drugu stranu!

 1. Moliti se za još više blagoslova za one koje verujemo da su dovoljno blagoslovljeni.
 2. Biti zahvalni na onom što imamo. Blagosloveni smo velikim darom kada je Bog centar našeg života.
 3. Pohvaljivati i promovisati  ljude na koje smo ljubomorni.

 

 • Šta to čini za nas same?

            Sve menja iznutra. Ali ako iskreno primenjujemo sve prethodno navedene korake.

                                             Primenite ovo da ulepšate ne samo svoj život nego ceo ovaj svet!

 

Hvala na pažnji.

 

Verica Džogaz

 

Донације