ANBI


Увод

ANBI је скраћеница за Algemeen Nut Beogende Instelling; Другим речима, добротворна организација којој се може донирати новац. У прошлости су се ови поклони могли „одбити од пореза“ – како се то популарно назива. Међутим, због измењеног законодавства, од добротворних организација се тражи да ослободе простор на својој веб страници за објављивање одређених информација, како би добротворна организација задржала свој ANBI статус. Ове информације су укључене у наставку. Колики одбитак добијате за своје донације зависи од врсте донације коју дајете. Више о томе можете прочитати овде

Назив институције

Српска православна парохија Свете Тројице

RSIN

број 807687741

Поштанска или адреса за посету Леде 121, 3075 ХХ Ротердам

https://svetatrojicarotterdam.com

Састав одбора

Функције: председник, заменик председника, секретар, заменик секретара, благајник, заменик благајника и члан генералног одбора.

Циљ

- да понуди верницима могућност окупљања, прослављања празника и учешћа у службама Српске цркве;

- унапређивање познавања православне вере и развоја духовног живота и верске делатности међу верницима, у складу са учењем Српске православне цркве;

- да покрије трошкове и обезбеди веру;

- прибављање, изнајмљивање и одржавање објеката неопходних за обављање делатности;

- промовисање интеграције својих чланова у холандско друштво;

- да сарађује са православним парохијама, као и хуманитарним агенцијама широм Холандије

.

План

Парохија има за циљ да буде заједница у којој се православни хришћани, уједињени вером у Христа, међусобно подржавају у молитви, тајнама, хришћанском учењу и црквеној дисциплини у тежњи за спасењем кроз хришћанско образовање, врлинско живљење и дела хришћанског милосрђа. Они као заједница брину о потребама своје цркве, свог свештенства и своје парохије са свим њеним институцијама, као и о општим потребама епархије, Српске православне цркве и православне цркве у њеној саборности. Штавише, парохија има за циљ да изгради заједнички хришћански живот у јединству љубави и молитве. Ово кроз литургијска славља и сакраменте. Тајне, попут крштења, миропомазања, венчања, исповести, причешћа и болесничког миропомазања, видљиво су дело свештенства, кроз које благодат Божија удељује дивне дарове вернима који их примају. Појединачним верницима помажу разговори са свештенством. План политике Фондације „Православна црква у Холандији – Представништво православне бискупске конференције у Бенелуксу“ може се наћи преко ове везе: https://www.orthodoxekerk.net/pages/sub/94319/ANBI_informatie_OKIN.html.

Политика награђивања

Свештеник Б.Топић има уговор о раду са парохијом и за то прима плату (WML). Нема других плаћених чланова одбора или другог особља.

Ажуран извештај о извршеним активностима:

-Сваке среде и недеље и на све веће православне празнике служи се служба у цркви.

-За многе је парохија место сусрета са људима истог порекла.

-Свештеници и волонтери предају веронауку за децу, омладину и одрасле.

-Материјална и нематеријална помоћ се даје сопственим парохијанима и људима ван парохије који су у невољи.

-Организује се хуманитарна помоћ за оне којима је помоћ на Балкану помоћ потребна.

Финансијска одговорност

Донације