Историја парохије

Прво помињање богослужбеног места у Ротердаму веже се за личност проте Јанка Станића. Прота Јанко Станић по благослову Његовог Преосвештенства Г. Лаврентија оснива прву Српску православну парохију на територији Краљевине Холандије 1973. године са центром у Амстердаму а касније и неколико богослужбених места у већим градовима, међу којима се налазио и град Ротердам.

У тадашњим околностима организовање парохије могло је почети само са више богослужбених места широм земље у виду једне мреже и обавештења од уста до уста. Коришћење других средстава информација – радија, и телевизије није било могуће јер се тада за то тражила сагласност амбасаде по одређеним билатералним уговорима две земље. Адресе парохијана су се само личним путем могле сакупити, а одређени страх људи у односу према Цркви требало је разбити јер се овде налазила млађа генерација људи одраслих у СФРЈ, готово само гостујуће радне снаге, без старе емиграције.

Почетком осамдесетих годинама прота Станић почиње са централизацијом парохије амстердамске и постепеним укидањем истурених богослужбених места широм земље, а у исто време добијена је и дозвола јавног информисања преко радија и телевизије – у емисијама за Југословене.

Средином осамдесетих година прота Јанко богослужи само у Амстердаму и Ротердаму. У Ротердаму се богослужило у услужној римокатоличкој капели сваке друге недеље неизменично. То су и године када растућа незапосленост међу нашим живљем доводи и до различитих миграција или чак повратка за домовину те је централизовање парохије био најбољи начин да би оптимално функционисала.

Прота Станић још за неко време продужава службе у Ротердаму, али почетком 1990. године се разболео, а већ и у одмаклим годинама није више у стању сам и градским превозом да путује за Ротердам. Уз сагласност Његовог Преосвештенства Г. Лаврентија укида се и последње услужно богослужбено место у Парохији. А капела у Амстердаму постаје центар Парохије са богослужењима сваке недеље и празницима.

Од остарелог и болесног оца Јанка Станића, почетком деведесетих година вођење парохије преузима јереј Дојчило Влајковић. Отац Дојичло је наставио богослужења у Аместердаму и поново активирао богослужења у Ротердаму, а по потреби је одлазио и на друга места по целој Холандији. За време оца Дојчила народ се полако враћао Цркви после тешког комунистичког периода.

Оснивање Парохије у Ротердаму


После одласка Његовог Преосвештенства Г.Дамаскина Давидовића (1994-1997) ,на чело Епархије западноевропске долази Његово Преосвештенство Г. Лука Ковачевић (1997-2021). У то време је црквени и духовни живот у Ротердаму израстао до те мере да је дошло до жеље да се формира засебна црквена општина са центром у Ротердаму . На молбу парохијана ротердамске парохије Његово Преосвештенство Г. Лука је благословило ту идеју и 1998. године основана је црквена општина у Ротераму. Богослужбено место је био мушки римокатолички манастир на Маркониплејну у Ротердаму а наделжни прох је био отац Дојчило Влајковић који је богослужио сваке друге недеље у месецу. Отац Дојчило је на челу парохије остао до 1999. године где га је заменио дотадашњи протођакон Војислав Библија. Богослужење је настављено на старој адреси где се служило све до 2005. године када је парохија купила нови храм и црквену земљу на садашњој адреси. Редовна богослужења у новом храму су почела 2оо6. године. По благослову Епископа Луке Ковачевића и жељи старешине храма свештеника Војислава Билбије 2017. године за пароха ротердамског поставља се свештеник Борис Топић.

Чланови прве црквене управе у новооснованој парохији (1999.):


1. Преседник: Богдановић Милан
2. Секретар: Витковић Милорад
3. Благајник: Дроњак Блаж
4. Члан: Стевић
5. Члан: Видојевић Миодраг
6. Члан: Кресовић Станко
7. Члан: Филиповић Драган

Парохија је вишејезична, служи се на српском, црквено-словенском и холандском језику.

Богслужења су редовна и стална. Недељом и празником служи се Света Литургија а средом и суботом акатисти Пресветој Богородици-Светом Нектарију Егинском.

Парохија поседује црквени хор, омладинску заједницу и коло српских сестара '' Преподобна Анастасија''.

Организује поред Црквене славе и друге свечане активности: Прославу дана РС и Републике Србије, светосавску и видовданску прославу.

Парохија такође повремено ораганизује предавања за старије и млађе парохијане на разне црквене теме.

Парохија се активно бави хуманитарном активношћу. Помаже угроженим породицама у Отаџбини и као једина парохија на Западу већ преко двадесет година помаже српске затворенике у хашком притвору.

ВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ:
· куповина храма (2006.)
· куповина два велика звона (2008);
· постављање три мозаика на храм (2009.);
· постављање крстова на храм (2012.);
· обновнова крова на храму(201.9);
· куповина парохијског дома (2019.);
· обнова витражних прозора на храму (2021);
· постављање нових полијелеја (2022.);
· постављање новог иконостаса (2023.);
Донације