(Текст и фотографије доставио Михаило Хаџи – Ценић)

 

Драги пријатељи,

Духовску недељу и нашу храмовну славу смо достојно прославили, Богу хвала.
После задушница у суботу поподне, на архијерејској литургији на Тројичиндан служио је владика Западно-европски Лука (Ковачевић). Њему су саслуживали протојереј-ставрофор Никола Шкрбић, старешина цркве Светог Саве у Паризу, протојереј-ставрофор Велизар Ракић из Брисела, протојереј-ставрофор Војислав Билбија, парох ротердамски и архијерејски намесник за Холандију, јереј Милан Живановић старешина Парохије Светог Георгија у Антверпену, протојереј Виктор Шајковски из Пољске помесне православне Цркве, јереј Горан Ковачевић парох у Емену и Утрехту, те ђакони и чтечеви из Бреде, Лајдена и Ротердама.
Ово велико и значајно сабрање улепшали су гости из других помесних цркава и крајева Холандије, па и других земаља – Русије, Белгије, Француске, Немачке, и славних српских земаља.
Одмах по читању светог јеванђеља сабранима се беседом обратио „гостујући“ прота Никола Шкрбић из Париза где је седиште епархије којој Ротердамска парохија припада. Отац Никола је у својој беседи повезао суштински значај Педесетнице за нашу Цркву, са побожним духом саборности и заједништва која га је дочекала неких 500 километара северно од Париза, у Ротердаму.
Саборној молитви допринео је и месни хор под вођством Ање Мастиловић.
На крају литургије овогодишњи домаћини славе Предраг и Данка Ераковић, предстојали су освећењу и ломљењу славског колача и потом предали част Николи и Новки Плејо, који су се спремно прихватили те улоге за следећу, 2015. годину.
Затим је одржана вечерња с коленопреклоним молитвама у којима је уз свештенство учествовала васцела присутна Црква.
 
За све учеснике, госте и домаћине Славе, у веома свечаној и радосној атмосфери у порти цркве, Парохија је под огромним шатором приредила традиционалну славску трпезу и весеље.
Њу је уз остале учеснике највише улепшала омладинска фолклорна група „Моравац“ при СПЦ у Диселдорфу. Дирнутим тим духом – тешко нам је било поверовати да ово нису „деца“ из централне Србије већ група из србске дијаспоре на северозападу Немачке.

Ппроповед - прота Никола Шкрбић из Париза

Проповед-прота Никола Шкрбић

Молитва пред почетак ручка

Молитва пред почетак ручка (владика Лука благосиља)

Донације