Највећи српски просветитељ и учитељ свети Сава, свечано је прослављен у Црквеној општини у Ротердаму.

Кличући свом првом светом пастиру и неуморном путеводитељу, доброчинитељу, Светом Сави, српски народ из Ротердама и околине  се сабрао на светосавској академији коју је приредила овдашња Црквена општина у суботу 26. јануара 2019. године.

Прилику да дају допринос прослављању првог српског Просветитеља и Архиепископа имала су деца парохија Свете Тројице из Ротердама, деца парохије Светог Симеона Мироточивог из Утехта и деца Српске школе из Ротердама.  У част Светог Саве наступили су  чланови КУД “Тамо далеко“, КУД “Свети Сава“, Хелена Тошић, Софија Мариновић и Милован Ковачић.

Светосавску беседу изговорио је протојереј-ставрофор Војисалв Билбија који је истакао да је пут којим је ишао Свети Сава,  једини и истински  пут који води у Живот вечни. Свечаност је завршена поделом поклон пакетића, које је за најмлађе припремила Црквена општина.

После свечане академије,  дружење је настављено уз коло и српске песме, управо онако како и доликује празнику.

Свету Литургију на сами дан празника служили су архијерејски намјесник холандски протојереј-ставрофор Војислав Билибија и надлежни парох ротердамски  јереј Борис Топић. Након замвоне молитве извршен је обред освећења кољива и ломљења славског колача уз учешће великог броја верника , а затим су најмлађи парохијани извели приредбу, током које су рецитовали песме и појали светосавску химну.

Свештенство је деци, родитељима и свим верницима честитало празник и топло се захвалило свима на труду у припреми и извођењу светосавског програма.

 

Јереј Борис Топић

парох ротердамски

previous arrow
next arrow
Slider

 

Донације