Драга браћо и сестре,

Парохија Свете Тројице СПЦ у Ротердаму прославила је у недељу, 4. јуна (2017) своју храмовну Славу. Као и увек, у суботу пред Славу, Парохија је дочекала свог архијереја, владику Западно-Европског његово преосвештенство господина Луку (Ковачевића), који је затим са парохијанима одржао задушнице.

На сам дан црквене Славе, велики број парохијана је напунио саборни храм катедралних димензија. Наос се испунио вернима на архијерејској литургији којом је началствовао епископ Лука. Саслуживали су му свештенство из Париза, јеромонах Јустин (Јеремић), из Белгије протојереј Велизар Ракић и Антверпенски прота Милан (Живановић). Из домаће парохије су саслуживали протојереј Војислав Билбија, јереј Горан Ковачевић и из Парохије Емен јереј Јован Билбија. Владика је у чин чтеца рукоположио два парохијана.
На овој служби после више година Парохија је у Славској литургији имала проповед, коју је произнео отац Милан (Живановић).

Уз олтарски клир, причестило се још 76-оро верних. Пред крај литургије, освештан је и резан колач домаћина овогодишње славе породице Милутина и Жељке Маринковић. Њихова шесточлана породица у значајној мери учествује у важнијим парохијским дешавањима. Они су домаћинство Славе за наредну годину предали гостима из Луксембурга Миленку и Антонији Јовић. Ово је вероватно први пут да неко из иностранства (изван Холандије) буде домаћин Славе Ротердамске парохије. Јовићи су верни гости на овој Слави, што је сигурно играло улогу у њиховој жељи да буду домаћини следеће године.
На самом крају службе Парохијски настојатељ Војислав Библија уручио је поклоне владики Луки и јеромонаху Јустину који су на Славу дошли из епархијског седишта у Паризу.

Након свете службе гости Славе из разних крајева Холандије, из околних парохија, суседних земаља и Србије послужили су се као што приличи за славском трпезом. Упркос временској прогнози која је најављивала кишу, време је послужило славаре па је, хвала Богу, дан био сунчан. У веома успелој организацији учествовало је као и обично много парохијана. Међу њима сада има и деце које се сећамо као новорођенчади. Парохија има добар подмладак. Србске породице у Ротердаму у просеку имају више деце него у матици, чему су узрок несумњиво освешћивање у тешким условима живота у расејању, али и јака духовна и молитвена подршка коју пружа Парохијска заједница вернима у Холандији. За богатом трпезом могао се пратити програм народних игара уз неизбежно ужичко коло. Дружење се наставило до касно послеподне у зборници (некадашњем конзисторијуму) храмовне целине која је до 2006. године припадала једној ишчезлој протестантској заједници.

Иначе, храм Свете Тројице једна је од три највеће цркве у Ротердаму и од градских власти назначен као споменик културе од општег значаја. Ово је једина црква у Ротердаму а можда и шире на којој су у овом веку подигнути крстови. У протеклом годишњем циклусу, Парохија Свете Тројице успела је да уз велике трошкове стручно обнови наслеђене запуштене и разбијене витраже на високим прозорима северног и западног прочеља зграде. Највећа новина у години је куповина парохијског дома, која је дуго била неизвесна и због оштрих услова које је постављао продавац и због високе тржишне вредности куће у овом елитном делу града.

Духови – храмовна слава, и Видовдански сабор традиционално су два последња велика окупљања пред одлазак већег дела парохијана на годишње одморе. Видовдански сабор је ове године заказан за суботу 1. јули у 12 часова у павиљону поред Цркве Свете Тројице.

Овом приликом се поред претходно поменутих, посебно захваљујемо браћи Михаилу и Дамиру на припреми ове мини репортаже, а нарочиту Господу Богу!

Свако добро у Христу! Срдачан поздрав!

 

Погледајте слике!

Донације