Јања Тодоровић у Светосавској Школи у Ротердаму

У суботу 19. и недељу 20. октобра, гост Светосавске Школе у Ротердаму била је Јања Тодоровић, професор, књижевник и православни публициста из Београда.
Тема је била “Православље и окултизам”.
 
Јања је током свог излагања указала на бројне манифестације окултизма, почев од наизглед наивног гледања у шољу и карте, преко веровања у звезде, хороскопе и судбину, призивање духова (предака), као и “белу” и “црну” магијубиоенергију и савремени Њу Ејџ (New Age).
Узрок постојања свих видова окултизма Јања доводи у вези са деловањем злих и нечистих, од Бога отпалих духова (демона), које људи нажалост не препознају као такве и упуштају се у контакте с њима.
Преко тих контаката са демонима, што кроз конкретне магијске радње, што кроз призивање, медитацију, падање у транс или хипнозу, људи добијају информације из другог света (оностраног). При том не знају да, поред материјалног добитка које често зна да уследи и наизглед разрешења привремених недоумица и проблема, себи наносимо душевну и духовну штету која може да има непоправљиве последице и доведе у питање наше вечно спасење које је једино у Исусу Христу.
Било је речи и о томе како Библија (Стари Завет) сведочи да су се људи још у прастара времена бавили чаробњаштвом и магијом и да је све то наилазило на осуду Божију и његових пророка. Као изразити пример навела је светог пророка Илију који се сукобљава и обрачунава са маговима који су неговали култ бога Вала.
Затим је Јања навела примере из Новог Завета у којима видимо апостоле Христове у борби са маговима и магијом.
Споменути су и бројни Свети Оци који су осуђивали бављење магијом и окултним радњама као и црквени канони који налажу строге казне за људе који су се упустили у то, па чак и оне који им се обраћају за савете и “помоћ”.
Потом су наведени бројни примери савремених магова и лажних пророка, који се одвели и одвешће многе душе у пропаст.
На крају предавања Јања је се осврнула на један период из свог живота, од пре 20 година, када је и сама из незнања упловила у воде астрологије и бавила се истом три године и како је спознала своју заблуду и обратила се у Православље, у којем је како сама каже нашла себе и све животне одговоре и смисао постојања.
Најважнија порука вечери била је следећа:  као моћан лек и одбрана од окултних радњи и деловања, Јања препоручује да се едукујемо и упознамо своју православну веру, затим редован одлазак у Цркву, исповест и причешће.
Јања Тодоровић оставила је снажан утисак на окупљене, што својом говорничком способношћу, што својом ученошћу, аргументима и примерима на ову тему.
Од неких од окупљених слушалаца чуло се да су били сведоци једног од најбољих и најинтересантнијих предавања у шест година постојања СШ.
********************
Следеће предавање у Светосавској Школи је у суботу 9. новембра у 19 часова.
Гост-предавач је Бошко Обрадовић, професор књижевности и оснивач Двери.
Тема: “Његош – песник српске слободе” и “Стеван Немања – отац српске државности”.
Не пропустите, дођите!
Janja Todorović
Janja Todorović
Јања Тодоровић
Донације