Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије, који се на позив Епископа западноевропског г. Луке налази у посети Eпархији западноевропској, служио је 1. октобра 2017. године свету Литургију у цркви Светог Николе у Зандаму крај Амстердама.

Том приликом епископ Григорије је рукоположио Данила (Доналда) Подкрајца у чин свештеника рукоположио, а Небојшу Мастиловића у чин ђакона. Литургијској свечаности свеправославни карактер дало је учешће епископа Порфирија, заступника Кипарске Цркве при институцијама Европске Уније у Бриселу и његовог секретара јеромонаха Нектарија, као и холандског, фламанског и српског свештенства из Бенелукса и верног народа из готово свих српских парохија у овом делу Европе.

Епископ Григорије је подсетио у својој беседи на смисао живота хришћана као жртвеног и пожртвованог служења ближњима, служења којег су понајпре црквени клирици призвани да буду живи примери и сведоци у особеном амбијенту центара западноевропске цивилизације и посебно динамичног холандског друштва које својим критици подложним вредностима и даље има несумњив утицај на читав свет.

Извор: Епархија западноевропска

Донације