Васкрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: „Данас Христос као сунце засија из гроба, данас грану пролеће у душама нашим“. Васкрсење је празник радости, наде, и живота.

Прослављање Празника над празницима – Васкрсења Господњег у Ротердаму отпочело је литијским опходом око храма пред поноћ у суботу. Велики број верника са свећама у рукама, на челу са надлежним парохом протојерејом-ставрофором Војиславом Билбијом и парохијским хором певао је ”Васкрсење Твоје Христе Спасе Анђели певају на небесима и нас на земљи удостој, чистим срцем да Те славимо”.

После Литије, прота Војислав  је пред вратима Цркве отпочео Пасхално јутрење и отпевао васкршњи тропар, а у наставку стихове ”Да васкрсне Бог…”, на које је  хор одговарао певањем празничног тропара.  По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона:“Васкрсења је дан, просветимо се људи…“. По завршеном јутрењу, уз речи Васкршњег тропара: „Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова“, почела је Света  Литургија.

Сутрадан ујутру, јереј Горан Ковачевић је служио празничну Свету Литургију, а за певницом је одговарао парохијски хор. Светој Чаши приступио је велики број верника који су присуствовали Сабрању. На крају Литургије, освећена су васкршња јаја и прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, а затим је отац Горан честитао верницима Празник и позвао их да приђу ради поделе васкршњих јаја.

 

јереј Борис Топић

Донације