У суботу 7. и недељу 8. новембра гост-предавач Светосавске школе у Ротердаму био је Бошко Обрадовић, професор књижевности и један од оснивача Двери.
Суботња тема била је “Његош – песник српске слободе” и “Немања – отац српске државности”, док је у недељу Бошко говорио на тему “Глобално заГЕЈавање”.

ПРВИ ДАН – СУБОТА 7. НОВЕМБАР

 
Изобилна киша и, за ово доба године типично холандско време пред почетак предавања, није обећавало оно што се могло видети у 19 часова у зборници ротердамске цркве:
– до сада невиђени број људи углавном млађе генерације, сјатио се да чује предводника једне нове родољубиве организације, која своју делотворност заснива на православним начелима и изузетног беседника, који се спремао да говори о два српска великана: Петру II. Петровићу Његошу и Стевану Немањи – св. Симеону Мироточивом.
 
Бошко је након уводне речи домаћина Светосавске школе, јереја Горана Ковачевића, започео своје излагање тако што је  подвукао значај постојања Светосавске школе за Ротердамску заједницу и Расејање уопште и похвално говорио о ротердамској СШ, која већ шест година одолева тако типичном савременом српском умору и неорганизованости, и једна је од ретких која је опстала, а формирано их је око 15 широм српског Расејања.
 
Из Бошковог предавања о св. Симеону издвајамо следеће мисли:
– Срби су шампиони непознавања сопствене историје, културе и вере.
– Нити један православни народ нема оно што имају Срби: светородну лозу Немањића,
која је дала велики број светитеља, монаха, владара…
– Син Стевана Немање ( св. Симеона), Св. Сава, је највећи Европљанин.
– Св. Симеон је зачетник српског задужбинарства.
– Оснивачи и утемељивачи срске државе, за разлику од многих европских и светских држава, су светитељи!
– Стеван Немања на врхунцу своје славе и моћи оставља престо и постаје духовни син свога сина, св. Саве. Њихов загљај (представљен на многим иконама) јесте загљај небеске (којој се ругају многи данашњи српски моћници) и земаљске Србије и трасирани пут у будућност. Једна без друге не може.
– Као што је св. Симеон (преко својих моштију) био ауторитет који је могао да измири и окупи завађене Србе, тако је Српска Православна Црква једини преостали ауторитет у Срба, која може да окупи и измири Србе. То знају и српски непријатељи и на делу видимо, као и у протеклих 7 деценија, подривање и минирање СПЦ.
 
О Његошу је Бошко између осталог рекао следеће:
– П.П. Његош један је од тројице изузетних српских седамнаестогодишњака који су бачени у вртлог судбоносног дешавања свога времена и који су одиграли пресудну улогу у историји свог народа. Друга двојица су принц Растко Немањић који са 17 година одлази са двора на св. Гору и Стефан Лазаревић, син св. кнеза Лазара, који такође са 17 година наслеђује српски трон након Косовској боја и пада у османлијско ропство.
– Његош је духовно дете св. Симеона и песник наставка Косовског опредељења српског народа.
– Владика Његош је изрекао у својим делима оно што је српски народ вековима био и остао и оно што је својим постојењем говорио и знао о Богу.
– Његошева религија се показује у Лучи Микрокозми, док се његово родољубље најјасније изразило у Вијенцу. Лажни цар Шћепан Мали је сведочанство о изопачењу богољубља и родољубља у Црногораца (Срба оног времена).
– И данас нам је потребано једно окупљање попут оног у Горском Вијенцу, један црквено-народни сабор, да би одлучили шта нам је чинити у овим смутним временима.
– Такоће нам је данас потребна његошевска храброст и проницљивост да препознамо и протерамо лажне вође, попут Шћепана Малог.
– Његош је народни Геније и нема му равна.
– Необнављање Његошеве капеле на Ловћену сведочи о неслободи српског народа. Обнављањем капеле обновиће се и слобода.
 
Након предавања Бошко Обрадовић представио је окупљенима нова издања издавачке куће Catena Mundi.

ДРУГУ ДАН – НЕДЕЉА 8. НОВЕМБАР

 
У недељу 8. новембра након св. Литургије, Бошко је присутнима говорио о наметању идеологије хомосексуализма, која је у току у Матици. Било је речи о механизму и начину наметања, о последицама али и о систему одбране. Бошко је подвукао да као хришћани треба да разликујемо личност од греха и да не треба да имамо ништа против човека-хомосексуалца, већ против греха и наметања и популаризације идеологије хомосексуализма, а поготову младим људима.
У Холандији је ова савремена пошаст већ промарширала кроз институције и одомаћила се у народу, али је и овде наметнута – док је у Србији на почетку и жели да парадира, након чега следе следећи кораци: озакоњење хомосексуалних бракова, усвајање деце…
Позвани смо као хришћани да се не повлачимо испред ове пошасти и да им не уступамо јавни простор, већ да се организујемо и свим дозвољеним, неагресивним средствима бранимо традиционалне вредности свог народа и јавни морал.
 
 
Следеће предавање у Светосавској школи је на програму у суботу 7. децембра у 19:30 часова.
Гост- предавач је Михаило Јелић, професор српског језика. Тема је “Српска реч – реч Божија”.
Добродошли!
Донације