МИР БОЖИЈИ –ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Улазећи у последњи квартал 2018. године, желео бих пре свега , да испред заједнице Цркве заблагодарим Господу за благослов који нам је дат, а то је да се сабирамо на једно, исто место-око Чаше Господње и тиме сведочимо да нисмо заборавили ко смо и шта смо.

Наиме, православни Хришћани би требало да знају да једино место на коме потврђује своју веру је управо Света Црква, односно литургијска заједница у којој се недељом и празником сабирамо. Сама реч Литургија значи ЗАЈЕДНИЧКО ДЕЛО и то потврђује да Хришћанин није верник сам за себе , већ само за заједницу.  Господ нам је заједницу поставио као циљ када је рекао: ,, Где је двоје или троје сабрано у моје име – онде сам и Ја“.

Схвативши смисао вере, наш народ- православни, хришћански почео је да долази на Свету Литургију од самог формирања Црквене Општине и парохије у Ротердаму. Несумњиво , на почетку је било много искушења, а то се дешава тамо где је и велика светиња. Где Господ успоставља Цркву своју, ту су највећи проблеми, те таквих проблема није била лишена ни наша Заједница. Свакако, најтежи период је прошао, а народ који жели постојање Цркве на овим просторима, свим силама се потрудио да се окупи, као што рекох око Господа. Црквена Општина и парохија никада нису били јачи , а разлог томе је што темељи нису постављени на пролазним стварима , већ на чистој вери искрених срца верног народа и наша Црква постаје све јача из дана у дан, из недеље у недељу.

НАШ НАРОД ЈЕ СХВАТИО ДА ЋЕ БЕЗ ЦРКВЕ НЕСТАТИ,  А ДА ЋЕ СЕ НАША ДЕЦА ИЗГУБИТИ У ВРЕМЕНУ И ПРОСТОРУ. НАСУШНО ЈЕ ПОТРЕБНО ДА НАМ ЦРКВА ,КАО ЗАЈЕДНИЦА БОГА И ЉУДИ, БУДЕ ОСНОВА ОД КОЈЕ ПОЛАЗИМО , ЈЕР СЕ СВАКО ДОБРО ДЕЛО КОЈЕ ПОЧИЊЕМО У ОВОМ СВЕТУ КРУНИШЕ ЈЕДИНО БОЖИЈИМ БЛАГОСЛОВОМ, А СВЕ ДРУГО БЕЗ ЊЕГОВОГ БЛАГОСЛОВА ЈЕ ОСУЂЕНО НА ПРОПАСТ.

Подсећам Вас да да смо у току предходних година много успели на пољу мисије. Пре свега редовно недељно и прзнично богослужење, вечерње богослужење са акатистом сваке среде. Такође успели успели  да купимо (кредит 303.000,00 еура) парохијски дом који је у фази реновације а где ће бити смештене канцеларије Црквене Општине и парохије, велика сала за састанке и одржавање часова веронауке, српског језика и историје нашег народ , свештенички стан и апартман за госте парохије. Такође у овој години смо решили и проблем крова на нашем Храму који је прокишњавао.  Државне власти ове  земље су нам одобрилe кредит (354.000,00 еура ) да би се овај проблем решио.

На крају , желим да се захвалим свима вама који чините да Црква заживљује на овој парохији. Такође, посебно бих се захвалио свима вама који добровољним прилогом-парохијалом, помажете Црквену Општину,  јер материјална подршка омогућује лакше обављање мисије Цркве на овим просторима.  У том смислу бих позвао све вас , који желите да помогнете у даљем раду Цркве  и наше парохије, да у виду ПАРОХИЈАЛА-МЕСЕЧНОГ ПРИЛОГА ЦРКВИ, олакшате ширење Јеванђеља Господа Христа. То је симболична финансијска потпора из православних домова , а Црквеној Општини и парохији много значи јер смо пред себе ставили доста посла (отплата два кредита: куће 303.000,00 еура и  крова Храма 354.000,00 еура ).

 

НЕКА ГОСПОД СВАКОМЕ НА ДОБРО ВРАТИ ЗА ДЕЛО УЧИЊЕНО КА ЦРКВИ ЊЕГОВОЈ.

Још једном Вас позивамо да редовно долазите на Свету Литургију и МОЛИМО ДА ПОМОГНЕТЕ, јер нас Господ зове на то дело, које није дело руку људских ,  већ обострано дело Бога и људи.

Најсрдачнији поздрав,

Протојереј-ставрофор Војислав Билбија

Јереј Борис Топић

 

 

ПАРОХИЈАЛ, ВАША ПОМОЋ МИСИЈИ НАШЕ ЦРКВЕ.

Црква као заједница верних, спојених вером у једног Бога, своје битисање црпи из неизмерне љубави Божије. Сви верници, припадници Правосавне Цркве , путем Светих тајни и разни црквеносвештених обреда и молитвословља добијају благодат Божију неопходну за духовни живот. Међутим, поред овог духовног живота Цркве постоји и Њен материјални живот који овде у дијаспори искључиво зависи од прилога њених верника. Будући да у нашој Црквеној општини ротердамској постоји неколико хиљада припрадника Српске Православне Цркве али број који помаже своју Цркву је мали , тако да терет њеног издржавања пада на мањи број верника. Зато молимо све људе са територије наше Црквене општине , припаднике Српске Православне Цркве , да са осталим приложницима поделе овај терет , и путем уплате парохијала помогну опстанку наше парохије. Парохијал (редовни месечни или годишњи прилог ), најпоузданији је извор прихода на који наша парохија може рачунати. Износ парохијала одређујете ви сами према границама ваших могућности. Редовни месечни издаци наше Црквене Општине су велики: два кредита за парохијиски дом и кров Храма, осигурање, комуналије, одржавање итд.  Питање опстанка наше Цркве у Ротердаму је питање Ваше савести.

Важно је напоменути да сав прилог (парохијал) , који уплатите за Цркву , можете одбити од пореза и на тај начин повратити већи део приложеног новца. Сматрамо да свака породица може одвојити својој прилог у минималној висини од 10 еура и тиме себе укључити у црквену заједницу.

Број рачуна за уплату прилога (парохијала):

 IBAN: NL10ABNA0813121116

T.n.v. Servischorthodoxe parochie van de Heilige Drieeenheid

Lede 121, 3075 HH Rotterdam

 

Донације