Прослава Црквене славе у ротердамском Храму , већ дужи низ година представља символ богослужбеног, духовног и културног присуства српског народа у Ротердаму и окружењу. У недељу, 16. јуна 2019. године, на дан Силаска Светог Духа на апостоле- Духове, Његово Преосвештенство Епископ банатаски Г. Никанор по благослову надлежног Архијереја Г. Луке посетио је парохију у Ротердаму  и том приликом служио Свету архијерејску литургију. Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереји Србо Стојковић  и  Милан Живановић , јереји  Ненад Илић, Горан Ковачевић, Јован Билбија, Данило Подкрјац и надлежни парох јерје Борис Топић, док је за певницом одговарао хор Светог Николаја Жичког из Чачка. Храм је био испуњен верницима из Ротердама и околине од којих су многи приступили Светој Чаши.  На крају литургије, у својој беседи, Епископ Никанор је најпре похвалио Управу парохије као и верни народ  на свесрдном залагању и уређењу овог храма у коме се редовно окупљамо. Он је истакао важност јединства у Цркви и поучио верни народ о великој тајни  празника  Педесетнице.

После Свете Литургије , литургиско славље је настављено трпезом љубави и пригодним програмом који су припремили у част доласка Епископа чланови КУД “ Тамо Далеко“  и  КУД “Свети Сава из Ротердама “ и многи други учесници.

На Духовски понедељак Епископ Никанор је са протојерејем-ставрофором Војиславом Билбијом обишао Схевенинген (Хаг), где се налазе неправедно осуђени генерали и војници српске војске. Владика  је послао своје благослове и оставио скромну помоћ свим Србима који се налазе у затворској јединици.

 

Јереј Борис Топић

парох ротердамски

Донације